torsdag 14. juni 2018

Syngende kommune


Endelig - det er offisielt: Ullensvang kommune, med Odda, Jondal og Ullensvang blir den 16`de kommunen i Norge som blir med Kraftak for sang. Vi blir en syngende kommune, men hva betyr dette?

Vel. Odda har alltid vært en syngende kommune. Det er mer snakk om å børste støv av en eksisterende kultur og løfte den frem. Pusse den, Styrke den. Og utvikle den.

Alle på ungdomsskolen lærer å spille og synge. Barneskolene våre har sang. I Skare har de til og med eget barnekor.

Barnehagene våre er flinke. F.eks. Hersavold barnehage hvor drama og kultur står sentralt i satsningen. Kanskje ikke så rart at talenter som Tuva og Andre Søfteland har gått på denne barnehagen?

Odda hadde i sin storhetstid 7 registrerte aktive kor. I dag har vi tre. Songlaget, Internasjonalt kor og Tyssedalskoret. Alle disse korene har forskjellige medlemmer og ulike profiler. Det er mangfold. Felles er sanggleden.

Hva så med resten av samfunnet? Liker vi å synge? Karaokebarer? Nei vi har ikke karaokebarer, men Oddingen er ikke redd for å synge i når han er i godt humør og hører en sang han kjenner fra før.Jeg måtte for egen regning innrømme at jeg er en nynner. Jeg klarer ikke å huske tekst og bli derfor henvist til nynnende deltagelse, men en sabla god en syns jeg selv.

Dette samarbeidsprosjektet er ledet av kulturskolen i de tre kommunene og det er solid politisk forankring.

Syngende kommune innbærer at sang skal benyttes i alle sammenkompster. Enten det er møter, minnesdager, jubileer og andre markeringer. Allsang blir en naturlig del av det å være sammen.

Så vil jeg peke på to ting:
1: Teksten
Odda er en litterær by. Ordet står sterkt og meningene er styrende. Jeg vil at vi skal verdsette tekstene i sangene og ta stilling til hva det er vi synger om. Det er ikke melodien og skjønnsangen så mye som forståelsen av historien og formidling av denne. Det er historien som er viktig. Melodien får være en god bonus.

Så Oddinger, fjordinger, Jondøler, Røldøler og alle andre.  Les teksten, tolk den, men noe om den slik at det du synger treffer oss som hører deg :-)

2: Komponer
Vi trenger egne sanger. Sauda/Odda sangen treffer noe, men vi trenger mer. Frode Grytten og Marit Eikemo er kjente for å fortelle sine egne historier. La oss skrive våre egne sanger. Sanger som forteller våre historier og skaper vår identitet.

Syngende kommuen kan bety mer enn karaoke og allesang. Det kan bety identitet og stedsutvikling. La resten av Norge kjenne oss gjennom sangene. Tekstene og historiene som formidles.

La oss få vår Tore Tang. Mer plommer fra Hardanger og Mellom Bakkar Og Berg. Skriv Odda inn i den norske sangtradisjon og la vår Syngende kommune inspirere alle i Norge til å skape sine egne sanger.

Gratulerer - sang er gøy!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar