søndag 25. september 2016

Kongens nei! Et kinoshow!

I forbindelse med premieren på den norske storfilmen Kongens nei lagde vi et eget kinoshow. Denne gangen ville vi se litt nærmere på situasjonen i Odda de dramatiske dagene i 1940.

Ove Aase, Jon Olav Stadheim og undertegnede jobbet siden juni med research og planlegging av showet. Vi involverte Odda Songlag, NVIM, alf Ellingsen og et par hemmelige gjester.

Åpningssekvensen skal jeg selv ta æren for.

1: Jeg lagd en film som startet i 2016 og teller oss tilbake i tid - gjennom ulike historiske hendelser. Til slutt ender vi i svart og tallet 1945.2: Da reiste første rad seg og startet å synge Kongesangen, mens jeg viste en montasje med bilder av konge Haakon 7 frem til bildet fra Molde og Kongebjørka 1940.

3: Ove Aase og meg ønsket velkommen før vi gikk inn og så nærmere på hvordan Hardanger (på folkemunne Hardingen) og Aftenposten brukte sin mediaposisjon til å formidle tyskernes angrep på Norge. Vi startet allerede 2. april for å se på forholdet før krigen kom til Norge.

Kort oppsummert: Hardanger skrev ingen ting om urolighetene ute i Europa før krigen. Men 9. april hadde de allerede en gode og konsis beskrivelse av hva som hadde skjedd i løpet av natten.

Det var også tydelig at Aftenposten i løpet av formiddagen 10. april ble lagt under streng sensur. Både bildebruk, fonter og innhold ble radikalt endret fra morgenutgave til aften utgave.

4: Så hadde vi besøk på scenen av Alf Ellingsen. Nok en hyggelig samtale om en vanskelig tid. Her er filmen vi viste.Det er Alf som er tilbake å Bleie gård for første gang siden krigen. Det var har han oppdaget illegalt arbeid og selv ble involvert i motstands arbeidet.

5: Anne Gravdal lagde en nydelig presentasjon av hendelsene i april og formidlet det med musikk og flotte bilder som vise hva som skjedde. Særlig vat det spennende å se bilder fra bombingen av sentrum 23 april.

6: Så var det tid for å komme oss inn i filmen og de ulike personene som har lagd denne. Erik Poppe, Jesper Christensen, Alf Jacobsen, Anders Baasmo Christiansen og til slutt...Harald Rosenløw Eeg. 

Han kjenner jeg fra tidligere samarbeid og tok like godt å gjorde et intervju med Han på Skype. Her kan dere se intervjuet:Det virket som om publikum satte pris på showet og vi ble inspirert til å lage flere show fremover.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar