onsdag 27. april 2016

Rødhette for både store og små

Hva forteller historien om lille rødhette?
Fredag 13. mai får elever ved Odda barneskolen oppleve en konsert i Ullensvang. Da skal skuespiller Helge Jordal fortelle historien om lille rødhette sammen med det super store orkesteret fra Bergen som kaller seg Harmonien. 

De skal spille og fortelle Roald Dahl sin versjon av eventyret om lille Rødhette. En historie som er kjent over store deler av verden. En liten pike med rød kappe og hette høres jo veldig søtt ut, men er dette egentlig så uskyldig?
Her er noen spennende tanker og historier fra Orkesterpedagog Rune Hannisdal: 
En gammel historie
Eventyret om Rødhette og ulven er svært gammelt, og kan spores langt tilbake i tid. Den versjonen vi kjenner i dag er fra 1600-tallet. I 2013 fant man ut at eventyret stammer fra så tidlig som det første århundre! Forskere analyserte teksten og kom frem til at det stammet fra Midtøsten, og ikke Kina slik man tidligere trodde.
Ulike historier - ulike illustrasjoner.
Noen mener at eventyret er inspirert av vikingene og Trymskvida fra den eldre edda. I denne historien har kjempen Trym stjålet Mjølner, Thors hammer, og krever Freia som sin brud i bytte. I stedet sender gudene Thor forkledd som brud. Du kan lese mer om Trymskvida HER. (https://no.wikipedia.org/wiki/Trymskvadet)
Den første versjonen som virkelig ligner på den de fleste av oss kjenner ble gitt ut i 1697 av den franske forfatteren Charles Perrault, men den har ingen lykkelig slutt. Ulven spiser bestemoren og Lille Rødhette. Eventyret skulle lære barna at man ikke skulle snakke med fremmede!
Varulven får en rolle i noen av historiene om rødhette.
Varulver
De tidligere versjonene skiller seg ved at det ikke alltid handler om den slemme ulven, men om varulv. Varulven dreper bestemoren, og legger blodet og kjøttet klar til å servere Rødhette. Uten at hun vet det, spiser hun sin egen bestemor!
Versjonen til brødrene Grimm ligner på Perrault sin, men her kommer en jeger eller en tømmerhugger inn i bilde og redder Rødhette og bestemoren.
Magisk Hette
I noen av eventyrene om Rødhette, kan ikke ulven spise Rødhette. Hetten er magisk og ulven brenner seg! Hetten skal symboliserer solnedgang eller blod! Det finnes også eventyr der Rødhette blir tatt til fange, men slipper unna. Hun rømmer over en elv og ulven drukner.

Hva tenker odda sin elever?

Det blir spennende å høre hva elevene i Oddaskolen tenker om sitt møte med Jordal og Harmoniens versjon av Rødhette.

Harmonien skal også spille i Odda kino. Fredag 13. mai kl 18:00 fremfører de Brudeferd i Hardanger på scenen. Film, hardingfele og stort orkester. Billetter til konserten kan du sikre deg her.

En stor takk til Hardanger musikkfest som gjør dette mulig.

Under finner du noen nyttige lenker:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar